بحث آموزش سئو مقدماتی اصولا با این سوال که “سئو چیست” شروع میشه ولی یه سوال بهتر؛ چطور سئو کار میکنه؟ چطور رتبه یه سایت بالا و پایین میشه؟ و یا چرا وقتی ما کلمه ” آموزش سئو ” رو توی گوگل جستجو میکنیم؛ مثلا سایت “الف” رتبه اول رو داره و سایت “ب” رتبه دوم؟ آیا میدونید چه فاکتورهایی در سال 2023 در سئو اهمیت داره و باعث جابهجایی رتبه وبسایتها در گوگل میشه؟ همه این موارد روامروز قراره با هم بررسی کنیم.
سئو یا SEO مخفف عبارت انگلیسی “Search Engine Optimization” به معنی “بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو” هست. مثلا گوگل یک موتور جستجوی خیلی محبوب در دنیا هست و اون ابزاری که بهش میگن google chrome، یه مرورگر هست که از موتور جستجوی گوگل استفاده میکنه. به عبارت دیگه به کمک تکنیک سئو، ما میتونیم به شکل طبیعی رتبه یک وبسایت رو در نتایج، بالاتر بیاریم.
شاید بپرسید به شکل طبیعی یعنی چطوری؟ مگه غیر طبیعی هم داریم؟؟
دو راه وجود دارد تا وبسایت شما در رتبههای برتر گوگل مشاهده شود.
توی روش اول یعنی سئو؛ شما باید هزینه زمانی زیادی رو بدید تا بتونید بین رتبههای برتر گوگل دیده بشید. در عوض اگه سئو رو به خوبی آموزش دیده باشید و اصولی اونو پیادهسازی کنید، موندگاری بیشتری در رتبههای برتر گوگل دارید.
روش دوم یعنی ادوردز؛ هزینه مالی بیشتری نسبت به سئو در یک بازه زمانی نیاز داره و تا زمانی که شما در ادوردز گوگل شارژ مالی داشته باشید، بین جستجوهای مربوط به فعالیت سایت خودتون جزء رتبههای برتر هستید.
فرق سئو و ادوردز در نتایج گوگل
تاریخچه سئو به دهه ۹۰ میلادی برمیگرده و ظهور موتورهای جستجو در اون سالها رخ داد. این روزا سئو یه روش و استراتژی برای بازاریابی محتوا و رونق دادن به صعنتهای آنلاین و آفلاین هست.
اگه شما به دنبال آموزش کامل سئو هستید، باید بدونید که این حرفه به بعضی از مهارتهای فنی، خلاقانه و تحلیلی نیاز داره. البته نگران نباشید، شما میتونید با زمان گذاشتن و به صورت آهسته و پیوسته، این مهارت رو به دست بیارید و بدونید که هیچ مانعی جلوی شما نیست به جز ذهن خودتون.
تکنیکهای زیادی توی سئو وجود داره که بستگی به نوع اهداف، نحوه اعمال و میزان اجرای این تکنیکها متفاوته. هر چند اصولا هدف اصلی و نهایی سئو کردن هر سایتی، یکسانه و اون هم کسب رتبههای برتر در نتایج موتورهای جستجو هست.
اگه بخوایم سئو چیست رو خلاصه کنیم داریم: سئو یک روش مناسب و پایدار برای افزایش بازدید هدفمند در یک وبسایت است.
در سئو فقط مباحث فنی اون وجود نداره. شما باید بتونید یک محتوای مناسب و کاربرپسند تولید کنید و در کنار اون، محتوای شما باید بهینهسازی هم بشه. به عبارت دیگه هدف اصلی شما باید تولید محتوای مناسب برای مخاطب باشه و در راستای اون سعی کنید بین نتایج گوگل اون محتوا رو سئو کنید تا بیشتر دیده بشه. بدونید که محتوا صرفا متن نیست. ممکنه یه محتوا از عکس، ویدیو، پادکست و … ساخته بشه. و از طرفی این محتوا به اندازه کافی در وبسایت شما وجود داشته باشه و توسط دیگران لینکسازی بشه. درباره مباحث محتوا در بخش ۴ کامل توضیح دادیم؛ برای دونستن این اصطلاحات عجله نداشته باشید، قول میدیم در پایان کار همه این موارد رو به خوبی بدونید به شرط اینکه خوب بخونید.
اگه یکمی هم صادق باشیم، سئو یک نظم پیچیده شرطیه که گاهی فرآیند کار رو سختتر میکنه. برای همین به توجه کامل شما نیاز داره تا از پس این آموزش کامل سئو رایگان بربیاید. و از طرفی سئو به مرور زمان، تکامل پیدا میکنه و پیچیدگی اون بیشتر میشه، بنابراین دانش شما توی این زمینه همیشه باید با تغییرات هماهنگ باشه. باید خودتون رو به روز کنید تا بتونید وب سایت خودتون رو به روز نگه دارید.
طبیعتا برای شما رشد و رونق کسب و کارِتون اهمیت زیادی داره، و قطعا یکی از مهمترین دغدغههای اصلی شما در این مسیر، پیدا کردن مشتریها و کاربران هدفمند برای کسب و کار شما هست. برای همین سئو گزینه خیلی خوبی برای رسیدن به این هدفه. چون که سئو نسبت به سایر روشهای بازاریابی مقرون به صرفهتر و همینطور پایدارتره. حالا شما در این مسیر چه به عنوان مدیر سایت خودتون و چه به عنوان یک متخصص سئو، باید همیشه به دنبال یادگیری سئو کاربردی باشید.
موتورهای جستجو مثل گوگل، بینگ و یاهو یه سری الگوریتم دارن که براساس اون الگوریتمها، وبسایتها در نتایج جستجو یا به اصطلاح فنی SERP لیست میشن. آیا ما میتونیم متوجه بشیم که این الگوریتمها چه چیزی هستن و چه نوع رفتاری دارن؟ پاسخ بله و خیر هست.
گوگل برای رتبه بندی سایتها نزدیک به ۲۰۰ فاکتور رو بررسی میکنه. بعضی از فاکتورهای مهم مثل: محتوا، لینکسازی (بکلینک)، موارد فنی سایت مثل بهبود سرعت سایت، تجربه کاربری (User Experince) و … هست. هر چند بعضی فاکتورها هم دقیق مشخص نیست و از طرفی ممکنه برای یه کسب و کار این فاکتورها کم و زیاد و یا شرطی بشه. نگران این پیچیدگی نباشید، بعدا بیشتر صحبت میکنیم.
موتور جستجو رفتار کاربرانی که یه عبارت رو جستجو میکنن ارزیابی میکنه. حالا ممکنه وبسایت شما بین این نتایج باشه. سوال اینه که شما سایت فروشگاهی دارید؟ یا سایت مجله خبری؟ آیا خدمات ارائه میدید؟ مهم نیست که توی کدوم حوزه هستید، مهم اینه که باید سایت شما برای موتور جستجو بهینهسازی بشه. یا به عبارت دیگه سئو بشه و برای موفقیت در این مورد، میزان رضایت کاربر از سایت شما اهمیت داره.
شاید بپرسید چرا باید به سئو سایت خودم اهمیت بدم؟ به این علت که ۹۰ درصد کاربران دنیا برای رفع نیازهای خودشون اول از همه از موتورهای جستجو استفاده میکنند و نتایج عمده این موتورهای جستجو رو سئو تعیین میکنه. آیا این کافی نیست تا به اهمیت آموزش سئو ایمان بیارید؟
جابهجایی یک سایت از رتبه ۱ به رتبه ۲ در نتایج گوگل با عبارتی مثل ” آموزش سئو ” ممکنه میلیاردها تومان تغییرات ایجاد کنه و این قدرت گوگل و اهمیت سئو کردن وبسایت رو نشون میده.
برای پاسخ به سوال اول یعنی یادگیری سئو سایت در گوگل رو از کجا شروع کنیم خیلی سادهست، پاسخ اینه که از همین جا و از همین خط به بعد .دیجی کلیک همراه شماست تا قدم به قدم با آموزش مقدماتی و تخصصی سئو، به یه سئو کار حرفهای تبدیل بشید. ما آموزش های جامع زیادی در زمینه سئو داریم که تولید بعضی از اونها هفتهها زمان گرفته.
تا یادم نرفته یه نکته خیلی مهم بهتون بگم. توی مراحل یادگیری سئو شما نباید فقط به یک سایت اکتفا کنید. فقط دیجی کلیک برای یاد دادن سئو کافی نیست؛ هر چند سعی کردیم کامل باشیم و با آموزش سئو از پایه، شما رو از هر منبع دیگهای بینیاز کنیم. پیشنهاد میشه در قدمهای بعدی منابع مختلف رو هم مطالعه کنید.
خب حالا چطور باید سراغ یادگیری سئو سایت بریم؟ بدونید که دانش سئو پایان نداره، باید سعی کنید در کنار خوندن مقالههای جدید سئو، دانش قدیم خودتون رو هم به روز کنید. سئو هر ماه و هر سال دچار تغییرات زیادی میشه. اگه گفتید چرا؟ چون رفتار و نیاز کاربران تغییر میکنه و الگوریتمهای گوگل و موتورهای جستجو به همین دلیلی هر سال ۱۰۰ ها بار تغییر میکنن.
دیگه کمتر کسی کلمه “دسته آتاری” رو جستجو میکنه و شاید در آینده دور کسی کلمه “پلی استیشن” رو سرچ نکنه. در هر دهه تغییرات خیلی زیادی بین جستجوها پیش میاد و همینطور رفتار کاربران هم تغییر میکنه. تکنولوژی عوض میشه و یا روشهای مخرب تغییر میکنه و همه این عوامل باعث میشه که الگوریتمهای گوگل و باقی موتورهای جستجو هر روز و هر ماه در حال تغییر باشند.
یکی از مواردی که میشه گفت همیشه جزء قویترین فاکتورهای گوگل بوده، هست و خواهد ماند، تجربه کاربری (UX) هست.
اصول سئو رو در دیجی کلیک آموزش میبینید. به عبارت دیگه مواردی رو به شما آموزش میدیم که پایانی در سئو ندارن و همیشه جزء فاکتورهای مهم بودن و هستن. بعدش یاد میگیرید که در ادامه مسیر چطور پیش برید تا همیشه دانش سئوی به روزی داشته باشید. دادههای قدیمی در سئو هر چند پیشینه خوبی میده؛ ولی تقریبا دیگه خریدار و طرفدار نداره.
البته اگر حس میکنید که این مسیر یادگیری برای شما مناسب نیست، پیشنهاد میشه حداقلها رو بدونید و سپس کسب و کارتان رو در بحث سئو به یک متخصص سئو بسپارید. البته که در این حالت هزینه خیلی بالاتری داره و طبیعتا کیفیت هم بالاتر میره.
سئو داخلی و سئو خارجی
“سئو داخلی سایت” و یا به عبارت دیگه “سئو داخلی صفحه” که به انگلیسی On-Page SEO یا On-Site SEO بهش میگن به معنای بهینهسازی داخل سایت برای موتورهای جستجو هست. بهینه سازی محتوا، لینکسازی داخلی، بهبود کدنویسی سایت و هر چیزی که دست شماست و مربوط به داخل سایت شما میشه بخشی از سئو داخلی حساب میشه.
سئو خارجی:
سئو خارجی صفحه یا سایت که به انگلیسی Off-Page SEO بهش گفته میشه، به تمام بهینهسازیهای خارج از وبسایت شما میگن. مثلا اگه دیجی کالا به سایت شما رو لینک بده یک قدم برای بهینهسازی خارجی در وبسایت شما برداشته شده. فعالیت در شبکههای اجتماعی هم به این مسئله کمک میکنه. بعضی از کارهای مفید برای سئو خارجی سایت رو در پایین میبینید:
و راهکارهای دیگه. باید دقت کنید. از نظر من سئو خارجی مثل چاقو هست؛ اگه از اون درست استفاده نکنید، ممکنه به وبسایت خودتون آسیب بزنید و اگر درست استفاده کنید، طبیعتا راهگشای خیلی خوبی خواهد بود.
قدم اول برای یادگیری سئو از پایه دونستن تفاوت بین سئو داخلی و خارجی هست.
طبیعتا شما توی دوره کامل اموزش سئو به دنبال راههای مفید هستید و روشهای سیاه رو دوست ندارید، ولی یه پلیس خوب کسیه که از ساز و کارهای خلافکاران به خوبی اطلاع داشته باشه. برای همین باید روشهای سیاه و مخرب در زمینه سئو رو بدونید. وقتی که شما قصد دارید از مسیر A به B حرکت کنید؛ هم میتونید به روش مثبت این مسیر رو برید، و هم میتونید به روش سیاه برید ولی حالت اول پایداری داره و حالت دوم دردسر و ریسک.
در مجموع با روشهای مختلفی میشه فاکتورهای سئو رو اعمال کرد و به بهینه سازی سایت کمک کرد. میتونید سئو کلاه سیاه رو انتخاب کنید و یا سفید رو. نکته مهم اینه که بدانید مرز بین این روشها یک قدم بیشتر نیست و گاهی تشخیص اینکه آیا این روش سیاهه و یا سفید، سخته. پس توی این دوره آموزش رایگان سئو سایت به جزئیات توجه ویژهای داشته باشید تا به مشکل نخورید.
سئو کلاه سفید White Hat SEO چیست؟ | تکنیک محبوب گوگل
به همه روشهایی که در سئو براساس اصول سئو پیادهسازی میشه و در روند طبیعی سئو تاثیری نداره، “سئو کلاه سفید” یا “سئو اخلاقی” میگن. گوگل همیشه روی سئو کلاه سفید تاکید میکنه. البته بقیه موتورهای جستجو هم مثل بینگ و یاهو طرفدار این روش هستن، اما ما توی این آموزش سئو و بهینه سازی سایت روی تکنیکهای سئو برای گوگل تاکید داریم. جلوتر بهتون میگیم که این رویکرد آموزشی ما به خاطر محبوب بودن خیلی زیاد گوگل بین کاربران اینترنت هست.
اصولا نتایج حاصل از سئو کلاه سفید ممکنه سالها طول بکشه؛ چون که هدف اصلی جذب کاربر به صورت طبیعی هست و براساس مشتریمداری پیش میره. در واقع قرار نیست شما سمت کاربر برید؛ با تولید محتوا و محصول خوب، کابر خودش به سمت شما میاد و در این روند هم هیچ نوع دستکاری خاصی نکرده باشید. هر چند باید قبول داشته باشیم که با روش کلاه سفید به دلیل طولانی بودن روند پروژه سئو، باید تسلیم تاخیر زمانی برای کسب رتبه بشیم.
شاید بشه گفت روشها و تکنیکهای مهم سئو کلاه سفید عبارتاند از:
سئو کلاه سیاه Black Hat SEO چیست؟
به مجموع روشهایی که در سئو براساس اصول سئو پیاده سازی نشدن و هدف، تغییر روند طبیعی سئو هست تا بشه سریعتر به رتبههای برتر گوگل رسید، سئو کلاه سیاه میگن. البته در بیشتر موارد گوگل متوجه میشه و با سایت متقلب برخورد میکنه. و اگه نیاز باشه سختگیرتر رفتار کنه، صفحه اون وبسایت رو حتی پنالتی یا جریمه میکنه. واضحتر بگم، از نتایج به شکل طولانی مدت و یا حتی به صورت دائمی در کلمات کلیدی مورد نظر حذف میشه. پس ما قرار نیست با این دوره رایگان آموزش سئو، تکنیکهای کلاه سیاه رو بهتون یاد بدیم و پیشنهاد میکنیم که به هیچوجه سراغ این ترفندها نرید.
هدف اصلی سئو سیاه اینه که روی نتایج تاثیرگذار باشد، در حالی که فاکتورهای تجربه کاربری و یا اصول کدنویسی و لینکسازی رو رعایت نمیکنه. مثل زرد نویسی در رسانهها عمل میکنن و از روشهای مبتذل برای جذب مخاطب استفاده میکنن. در کل این رو بدونید که سئو کلاه سیاه معمولا از معیارهای روشنفكرانه و علمی تبعیت نمیكنه و به دنبال نتایج زودگذر است.
لینکسازیهای اسپم و مخرب، استفاده بیش از حد از کلمه کلیدی، محتوای تکراری و … از روشهای مرسوم این تکنیک سیاه و مخربه. Webmaster Guidelines راهنمای عمومی گوگل هست و یکم درباره سیاستهای خودش توی نشون دادن وبسایتها در نتایج صحبت میکنه.
سئو کلاه خاکستری Gray Hat SEO چیست؟ | هدف اصلی سئوکار
این تکنیک یه چیزی بین سئو سفید و سئو سیاهه. اگه بخوام حقیقت رو بگم، یک متخصص سئو در این بخش قرار دارد و سعی میکنه به روشهای سئو کلاه سفید سرعت بده، ولی نه در حدی که باعث حساسیت موتورهای جستجو بشه. صرفا مثل یه کاتالیزور عمل میکنه.
مرز بین یک سئو کلاه خاکستری با سفید و سیاه خیلی نزدیکه. بعضی وقتا ممکنه یه روش توی یه بازه زمانی خاکستری به نظر برسه؛ ولی الان سیاه شناخته شده باشه؛ و یا حتی ممکنه یک متخصص سئو روش x رو به عنوان یه تکنیک خاکستری انجام بده، ولی یک متخصص سئوی دیگه همون روش x رو به شکل سئو سیاه انجام بده. هر چند ممکنه ناخودآگاه و یا خودآگاه انجام شده باشه.
در دوره سئو تخصصی که ما برگزار میکنیم اصولا این روش رو پیش میبریم و البته در همه دورهها، حتی بهترین دوره های سئو در ایران و جهان از روشهای کلاه خاکستری استفاده میکنن؛ روشی که سعی میشه بوی کلاه سفید بده و دور از کلاه سیاه باشه. این کار در واقع یه نوع ایدهآل گرایی توی سئوی سایت هست.